Школа життя

Зіткнувшись з австралійської фауною, європейці тут же помітили, що багато представників сумчастих як би «дублюють» добре відомих плацентарних звірів. Подібне схожість в біології називають конвергентним. Воно викликане не спільністю походження, а схожими умовами життя. Так бувають схожі між собою манекенниці, які зовсім не є сестрами.

Приставте прикметник «сумчастий» до слів «вовк», «куниця», «ведмідь», «сурок» - і це будуть абсолютно інші звірі.

Іноді конвергентне подібність буває просто вражаючим. Взяти хоча б сумчастого крота, настільки схожого на свого «двійника» з ряду комахоїдних (насамперед, на африканського златокрота), що навіть вчені не відразу змогли відмовити обом грабарів у родинних стосунках. Та ж золотиста гладка шерсть, ті ж потужні пазуристі лапи і той же підземний спосіб життя...

Є серед сумчастих і подобу південноамериканського мурахоїда.

Друга назва сумчастого мурахоїда - намбат (у нас іноді пишуть, як «нумбат»). Це невелике (розміром з щура) звірок з довгим хвостом і красивою забарвленням (смуги на тілі і чорна пов'язка вздовж око). Живиться намбат, як і належить муравьеду, засовуючи довгасту мордочку в термітники і злизуючи комах. От тільки якщо у справжніх мурахоїдів беззубі роти, то у сумчастих зуби збереглися (і чимало - 52 штуки).

Я вже писав, що далеко не всі сумчасті, мають сумку (наприклад, шерстистий опосум). Немає її і у намбата. Тому недоношені намбатики просто висять на сосок. А після того, як трохи «доносяться», їздять на матусі, чіпляючись за її густу шерсть.

Інших австралійських сумчастих європейці спочатку прийняли за мавп. Мова йде про так званих кускусах - мешканців деревних крон. Кускуси досить великі звірятка (до 65 см). Маленькі вуха і великі, рожеві як у альбіносів, очі надають їх «особам» веселе вираз. Тіло кускусов вкрите м'якою шерстю, з-за якої їх прозвали «аделаидскими шиншилами» і якийсь час активно винищували. Голим і шорстким залишився тільки кінчик довгого хвоста, яким тваринки здатні хапатися за гілки й стовбури дерев.

Є у кускусу інші сумчасті родичі-древолазы. Склалося так, що всіх їх прозвали «поссуми». Кажуть, прізвисько з'явилося з-за помилки знаменитого мандрівника Джеймса Кука. У своєму звіті він хотів написати, що в Австралії йому попалися звірята, схожі на американських опосумів, але ненароком пропустив букву «о».

Втім, англосакси часто випускають цю букву і щодо опосума. Так в оригінальному назві поеми Т. З. Еліота «Популярна наука про кішок, написана Старим Опосумом» останнє слово насправді написано як «Possum».

Всі поссуми чудово лазять (і не тільки лазять) по деревах (і не тільки по деревах). Наприклад, лисохвостые поссуми облюбували високовольтні стовпи, чим неабияк дошкуляють електрикам, влаштовуючи самогубні короткі замикання.

Зустрічаються серед поссумов і «планери» - австралійський аналог білок-летяг. Евкаліпти - дерева високі, до 30 метрів, тому сумчастої летяге є де розвернутися. Стрибнувши з вершини одного дерева, звір на своїй шкірястою перетинки долітає до підніжжя іншого, долаючи відстань до 65-70 метрів!

Не можна не відзначити і такого оригінального звірка, як поссумов-медоїд. Оригінальний він, перш за все, своїм раціоном, який більше під стати метеликам і колібрі, ніж солідному тваринці. Втім, він дрібний звірок. От і бігає поссумов-медоїд від квітки до квітки, суне в кожен свій ніс-трубочку і злизує нектар і пилок своїм язичком з пензликом на кінці.

Живуть в Австралії і свої власні щури та миші - сумчасті, зрозуміло. Одна з таких мишей - північна - в довжину всього 45 мм (на даний момент - самий дрібний представник всіх сумчастих).

У вітчизняній систематиці всю цю дрібноти, як не дивно, відносять до сімейства сумчастих хижаків, поряд з сумчастої куницею і тасманийским дияволом. І, треба сказати, не даремно. Наприклад, узконогие сумчасті миші активно знищують не тільки тарганів, сарану і термітів, але і своїх плацентарних «двійників», завезених із Європи. Тому австралійці вважають цих мишей надзвичайно корисними.

На щурів, то на кроликів скидаються представники ще одного цікавого сімейства сумчастих. Мова йде про бандикутах, які схожі між собою загостреними мордочками і довгими вухами.

Д. Даррелл «Шлях кенгурятко»:

- Хто це? - прошепотіла Джекі.

- Це довгоносий бандикут, - шепнув я у відповідь.

- Не остри, - прошипіла вона. - Скажи толком.

- Я не винен, що їх так називають, - розсердився я.

А довгоносий бандикут, не підозрюючи, що моя дружина не вірить в його існування, між тим орав носом купу листя, немов бульдозер якоїсь дивовижної конструкції.

Не знаю, що конкретно смішило дружину британського зоолога, але бандикуты - звірята дійсно забавні. Наприклад, згаданий довгоносий бандикут, щоб очистити дощового черв'яка від землі, пропускає через видобуток пальчики своїх лапок. Звичка ця настільки нав'язлива, що в неволі звір намагається таким же манером очистити хліб від масла.

Самий великий представник сімейства - билби або кроличьий бандикут, схожий на свого «однофамільця» не тільки розміром і вухами, але і умінням здорово рити нори. Витягти билби з нори практично неможливо. Вона йде по спіралі на глибину півтора метра. Якщо ж почати розкопувати нору лопатою, то билби теж почне рити - в протилежному напрямку і набагато швидше, ніж людина.

Треба сказати, що, стикаючись з істотами порівнянними за розміром, бандикуты можуть вести себе дуже войовничо. В нападі вони використовують, насамперед, кігті, а не зуби.

Найбільш агресивним визнаний коротконосый бандикут, який одного разу, будучи замкненим у клітці з билби, не тільки вбив, а й повністю з'їв свого більшого побратима, залишивши на підлозі тільки шкірку.

Ну, і, нарешті, бандикуты не тільки агресивні, але і прогресивні. Справа в тому, що їх зародки отримують деякий харчування з матки матері, тому на світ народжуються більш «доношеними», ніж діти інших сумчастих.


Новіші інформаційні сюжети: