Цікаві факти

Цікаві факти про тварин. Де живе амурський тигр

Амурський тигр відноситься до найбільш рідкісним великим кішкам. Зараз налічується всього кілька сотень цих тигрів. Він живе в Хабаровському і Приморському краї Росії і на північному сході Китаю. Але більше всього їх в передгір'ях Сіхоте-Аліня, де збереглася єдина в світі життєздатна популяція амурського тигра. З п'яти існуючих підвидів тигра амурський за своїми розмірами найбільший – його вага досягає 300 кг, а довжина (без хвоста) — 3 м.

Зимове хутро у нього дуже густий і довгий, щодо світлого забарвлення. Тому звір прекрасно почуває себе в суворих умовах Сіхоте-Аліня, де взимку температура повітря іноді падає до -40 °С, а влітку піднімається до 35 “С. Він добре переносить низькі зимові температури; влаштовує прямо на снігу тимчасові лежання і може перебувати там по кілька годин. Для тривалого відпочинку смугастий хижак вибирає скельні уступи і порожнечі під деревами, що впали. Тигри, як самці, так і самки, живуть поодинці. Як правило, дорослий тигр або тигриця з кошенятами з року в рік обходять свою територію — мисливські угіддя — за постійним звичним стежках. Амурський тигр живе на величезній території: 600-800 кв. км.

Полюють тигри вночі. Зазвичай звір, припадаючи до землі, підкрадається до жертви, а потім раптово кидається на неї і вистачає випущеними кігтями. Особливі щічні зуби діють як ножиці, разгрызая не тільки м'ясо, але і жорстку шкіру і кістки видобутку. Жертвами хижака стають, як правило, великі копитні тварини, але при нагоді він не відмовиться і від риби, мишей і жаб.

До кінця 1930-х рр. амурський тигр виявився на межі зникнення — залишалося не більше 50 особин. У 1947 р. в Росії тигр був узятий під охорону і був введена повна заборона на полювання. У 2007 р. Експерти Всесвітнього фонду дикої природи оголосили, що чисельність популяції амурських тигрів зараз найбільша за останні сто років.

Цікавий факт

Тигр — вид виключно азіатський. Він сформувався на півночі Китаю приблизно 2 млн. років тому. Ще наприкінці XX ст. водилися тигри на великій території від Туреччини та Ірану до Ост-Індії та Сибіру. Зараз на більшій частині цього ареалу вони знищені, хоча кілька популяцій збереглися в Індії, Непалі і Малайзії. Загальне поголів'я виду в природі – 4000-6500 особин.


Новіші інформаційні сюжети: